Modificări la Legea referendumului


images (1)Cu un cvorum redus la 30%, legea referendumului a fost publicată în Monitorul Oficial, precum şi decretul de promulgare al preşedintelui Traian Băsescu, însă aplicarea prevederilor acestei legi pentru revizuirea Constituţiei este imposibilă la alegerile prezidenţiale.

Astfel, adoptarea revizuirii Constituţiei va fi realizată în 2014, printr-un referendum concomitent cu alegerile prezidenţiale, doar cu un cvorum de 50% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.

Pentru a organiza în acelaşi timp alegerile prezidenţiale cu referendumul pentru revizuirea Constituţiei, primul tur de scrutin ar trebui organizat la data de 30 noiembrie 2014, pentru ca două săptămâni mai târziu să aibă loc al doilea tur de scrutin, adică la 14 decembrie 2014.

Totodată, Curtea Constituţională în justiţie a instituit termenul de un an de zile pentru intrarea în vigoare a legii.

În acest caz, actul normativ va putea fi aplicat abia din 15 decembrie 2014.

Până la împlinirea termenului menţionat, rămân în vigoare actualele prevederi care stabilesc faptul că este necesară prezenţa a 50% plus unu din numărul alegătorilor pentru validarea scutinului.

Mandatul preşedintelui Traian Băsescu ajunge la termen la data de 21 decembrie 2014, când se împlinesc 5 ani de la depunerea jurământului în Parlament.

Potrivit Legii 370/2004, dacă în primul tur niciun candidat nu a primit 50% plus unu din voturi, cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui are loc la două săptămâni de la organizarea primului tur.

 

,