Modificări ale cadrului legal privind organizarea și funcționarea sistemului de probațiune


guvern
Guvernul a adus o serie de modificări și completări Hotărârii de Guvern nr. 1079/2013 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a dispozițiilor Legii nr. 252/2013 privind organizarea și funcționarea sistemului de probațiune.

Hotărârea de Guvern care modifică și completează conținutul H.G. nr. 1079/2013 întregește viziunea și concepția actului de bază cu privire la măsurile de ordin administrativ și funcţional necesare finalizării procesului de reformă a sistemului de probațiune din România și definitivează totodată cadrul legal secundar necesar pentru desfășurarea în condiții optime a activității de probațiune. Astfel, prin soluțiile de reglementare pe care le cuprinde, precum și având în vedere faptul că detaliază fiecare dintre componentele majore care constituie ansamblul activităţilor derulate de către consilierul de probaţiune în vederea implementării sancţiunilor neprivative de liberate, actul normativ adoptat, facilitează munca specialiștilor din domeniul justiției în general și al probațiunii în special.

În al doilea rând, actul normativ adoptat aduce la îndeplinire și unul dintre obiectivele asumate de Guvern în Planul de acțiune pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020, mai exact obiectivul referitor la consolidarea sistemului de probațiune prin promovarea actelor normative privind organizarea și funcționarea acestuia.

Nu în ultimul rând, adoptarea modificărilor și completărilor la H.G. nr. 1079/2013 reprezintă o măsură luată în prelungirea celor trasate prin Memorandumul privind îmbunătățirea condițiilor de detenție și dezvoltarea probațiunii, document adoptat de Guvern în luna aprilie a acestui an.