Modificarea OG privind controlul intern/managerial şi controlul financiar preventiv


descarcare-62Ministerul Finanţelor Publice a supus spre consultare publică Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 119/1999 privind controlul intern/managerial şi controlul financiar preventiv.

Pentru îndeplinirea unor măsuri prevăzute de condiţionalitatea ex-ante privind achiziţiile publice, Ministerul Finanțelor Publice este responsabil de modificarea şi completarea cadrului legal pentru consolidarea controlului financiar preventiv în vederea implementării unor măsuri specifice, care să contribuie, în mod semnificativ, la:

  • întărirea regulilor de integritate aplicabile persoanelor desemnate să exercite controlul financiar preventiv propriu, prin stabilirea unor incompatibilități specifice acestora. Soluția aleasă a fost extinderea regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese prevăzute pentru funcționarii publici, astfel cum sunt prevăzute acestea în Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare, asupra tuturor categoriilor de persoane desemnate să exercite controlul financiar preventiv propriu la entitățile publice;
  • responsabilizarea conducătorilor entităţilor publice cu privire la respectarea prevederilor legale privind numirea persoanelor desemnate să exercite activitatea de control financiar preventiv propriu, precum şi cu privire la elaborarea, avizarea şi aprobarea normelor metodologice specifice privind organizarea şi exercitarea controlului financiar preventiv propriu, în scopul eliminării neregulilor şi disfuncţionalităţilor în ceea ce priveşte angajarea cheltuielilor publice şi plata acestora;
  • reconfigurarea prevederilor legale cu privire la activitatea de inspecție economico – financiară și la cea de soluționare a plângerilor prealabile, în raport cu evoluția cadrului legal de reglementare în scopul exercitării în mod unitar a competenţelor de control stabilite în sarcina Ministerului Finanţelor Publice şi efectuării de inspecţii ori de câte ori există indicii ale unor abateri de la legalitate sau regularitate în efectuarea de operaţiuni, eliminând limitarea cazurilor de efectuare a inspecţiilor în legătură cu utilizarea fondurilor publice şi administrarea patrimoniului public.

Totodată, a fost definit mai clar principiul separării atribuţiilor între persoanele care exercită controlul financiar preventiv propriu şi au fost eliminate din cuprinsul Ordonanţei Guvernului nr. 119/1999 prevederile cu privire la suspendare și destituire, pentru a se evita suprapunerile cu prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, cu modificările și completările ulterioare şi ale Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare.

În cazul în care România nu va îndeplini condiționalitatea ex-ante privind achizițiile publice, în conformitate cu art. 19 din Regulamentul UE nr. 1303/2013, până la data de 31.12.2016, Comisia Europeană poate decide suspendarea plăților intermediare pentru toate programele operaționale, afectând implementarea Fondurilor Europene Structurale și de Investiții, în valoare de aproximativ 31 miliarde euro, alocate în perioada de programare 2014-2020.

Modificarea şi completarea Ordonanței Guvernului nr. 119/1999 va conduce la îmbunătăţirea controlului financiar preventiv al achiziţiilor publice, prin angajarea și cheltuirea banilor publici cu asigurarea legalității, regularității și economicității, contribuind astfel la realizarea condiţionalităţii ex-ante privind achiziţiile publice.