Modificarea legislaţiei privind sprijinul pt. energia regenerabilă – provoacă nemulţumiri


eoliene

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA), își exprimă nemulțumirea față de încercarea de modificare a legislaţiei privind sprijinul pentru energia regenerabilă.

RWEA consideră că impredictibilitatea legislativă practicată de guvernul României face ca industria eoliană să fie supusă unui proces de cvasi-naţionalizare.

Potrivit programelor legislative ce pun la dispoziție prevederile O.U.G. nr. 57/2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 335 din 7 iunie 2013, aflăm că acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile se amână pentru perioada 1 iulie 2013 – 31 martie 2017. Astfel, se va acorda:

– un certificat verde pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW, anterior se acordau 3 certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat, în cazul centralelor hidroelectrice noi şi 2 certificate în cazul centralelor hidroelectrice retehnologizate;
– un certificat verde pentru centralele electrice eoliene, anterior acordându-se două certificate verzi;
– două certificate verzi pentru centralele electrice solare, față de șase, cum se acordau înainte.

Potrivit ordonanței, recuperarea certificatelor verzi amânate, se va face începând cu data de 1 aprilie 2017 pentru centralele hidroelectrice noi și pentru centralele electrice solare, respectiv începând cu data de 1 ianuarie 2018 pentru centralele electrice eoliene, eşalonat cel mult până la 31 decembrie 2020.

Conform RWEA, după aplicarea prevederilor actului normativ menționat, producătorii de energie eoliană înregistrează costuri de peste 100 euro pe MWh, în timp ce veniturile lor ajung la 75 euro pe MWh.