Minorii şi beneficiarii legilor speciale vor avea consultaţii şi tratamente gratuite


lc-olesea
Pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost pus în dezbatere publică proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii de Guvern nr.400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015.

Actul normativ prevede consultații și tratamente gratuite pentru minori şi beneficiarii legilor speciale (veterani, revoluţionari, magistraţi înlăturaţi din justiţie în timpul regimului comunist).

În cazul tratamentului cariei simple, tratamentului afecţiunilor pulpare cu anestezie prin infiltraţie, tratamentul gangrenei pulpare etc. consultația va fi gratutită pentru minori şi beneficiarii legilor speciale, în timp ce majorii vor trebui să achite 40 la sută din preţ.

Potrivit proiectului de ordin persoanele de peste 18 ani  vor beneficia doar de o parte dintre tratamente gratuite, iar pe altele le vor plăti în proporţie de 40 la sută.

Actul normativ mai prevede că persoanele beneficiare ale pachetului minimal (pentru neasiguraţi) vor suporta integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate – radiografii dentare şi tratamentul prescris.