Ministerul Muncii a elaborat proiectul de lege privind pensiile ocupaţionale


Guvernul pregătește o nouă lege prin care o parte dintre români vor avea șansa să primească un nou tip de pensie pentru care oamenii vor putea cotiza cu o parte din salariul brut.

Ministerul Muncii a elaborat proiectul de lege privind pensiile ocupaţionale care reglementează principiile infiinţării schemelor de pensii şi de fonduri de pensii ocupaţionale, dreptul de a propune o schemă de pensii ocupaţionale şi autorizarea acestora.

Potrivit prevederilor proiectului de lege propus de Ministerul Muncii, schemele de pensii ocupaţionale vor fi furnizate de administratori cu consultarea angajaţilor, dreptul de a propune o schemă de pensii ocupaţionale apartinând angajatorului, singur sau prin asociere cu alţi angajatori.

Proiectul prevede ca încadrarea în muncă a unei persoane să nu poată fi condiţionată de participarea la o schemă de pensii ocupaţionale. Deasemenea, nu se pot face reţineri din salariu pentru contribuţii la o astfel de schemă fără acordul scris al persoanei respective.

Proiectul de lege prevede ca dreptul la pensia ocupaţională să înceapă la cererea angajatului, cu indeplinirea următoarelor condiţii cumulative:

a) participantul a împlinit vârsta de 60 de ani;

b) au fost plătite contribuţii minimum 7 ani;

c) activul personal este cel putin egal cu suma necesară obţinerii pensiei ocupaţionale minime prevăzute prin normele adoptate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

De asemenea, în cazul în care participantul beneficiază de pensie de invaliditate pentru afecţiuni care nu mai permit reluarea activităţii, poate primi  suma existentă în contul său ca plată unică sau plăţi eşalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani.