Ministerul Finanţelor a împrumutat de la bănci 800 de milioane de lei


images67Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat pe 21 februarie, 800 de milioane de lei de la băncile comerciale, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu scadenţa peste trei ani şi două luni, plasată la licitaţie prin intermediul Băncii Naţionale a României (BNR).

MFP a redeschis o emisiune de obligaţiuni (pe cinci ani) din aprilie 2011, iar nivelul mediu al randamentului la care a fost adjudecată emisiunea este de 5,65%. Rata cuponului este de 6%.

Valoarea totală a emisiunii a fost de 800 de milioane de lei, iar cererea totală din partea celor 12 bănci care au participat la licitaţie a fost de 1,618 miliarde de lei.

La operaţiunea de săptămâna trecută, Trezoreria a atras 397,6 milioane lei, prin titluri cu scadenţă în ianuarie 2016.
Cererea pentru obligaţiunile în lei vândute de Finanţe a urcat semnificativ începând cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atraşi de randamentele peste tarile din regiune. Ca urmare, randamentele au întrerupt trendul ascendent început în luna mai, când BNR a decis să nu mai reducă rata dobânzii de politica monetara.

Finanţele au planificat să împrumute în februarie 3,7 miliarde lei, prin obligaţiuni şi certificate de trezorerie, cu mult sub suma atrasă în ianuarie, de 11,4 miliarde lei.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de pe piaţa internă 15,42 miliarde lei, la care se adaugă 502,5 milioane euro şi 1,5 miliarde de dolari.