Măsuri fiscale privind combaterea evaziunii şi îmbunătăţirea colectării veniturilor


Calculator-cheltuieliÎn primul semestru din acest an, Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice, va promova o serie de măsuri de fiscalitate pentru combaterea evaziunii fiscale şi ameliorarea colectării veniturilor bugetare, în condiţiile în care încasările bugetare în România, ca pondere în PIB, se află sub media europeană.

Acesta a menţionat despre introducerea unor plafoane pentru plăţile în numerar între persoane fizice şi de reducerea la jumătate a plafoanelor existente pentru plăţile în numerar în cazul persoanelor juridice, despre simplificarea şi detalierea rambursărilor de TVA, despre introducerea etapizată a caselor de marcat cu jurnal electronic şi despre penalizarea contribuabililor care nu declară sau declară eronat obligaţiile fiscale.

Totodată, ministrul Finanţelor a spus că în anul 2014 nu vor fi introduse impozite şi taxe noi. Neimpozitarea profitului reinvestit ar putea fi introdusă din a doua parte a acestui an, ca măsură de stimulare a economiei, odată cu reducerea CAS.