Măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor alocate agricultorilor


banci_teren_agricol
Guvernul a aprobat printr-o HG, unele măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor alocate în cadrul schemelor de plăţi directe pentru agricultură, a ajutoarelor excepţionale cu caracter temporar, a măsurilor de piaţă şi intervenţie în agricultură, a celor de informare şi promovare pentru produsele agricole pe piaţa internă şi în ţările terţe, a măsurii de promovare a vinurilor.

Astfel, prin actul normativ adoptat, până la 31 decembrie 2016, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se alocă temporar suma de 1,786 milioane lei din veniturile din privatizare. Această sumă se adaugă alocării temporare de 3,6 milioane lei, adoptată prin H.G. nr. 174/2016 Ministerului Agriculturii, în acelaşi scop şi prin acelaşi mecanism. Din sumele alocate temporar din venituri din privatizare se vor deconta mai rapid plăţile agricultorilor, măsură care îi va sprijini să-şi asigure resursele financiare pentru desfăşurarea activităţilor din agricultură.

După ce APIA va efectua plăţile, cheltuielile realizate se transmit Comisiei Europene prin Declaraţiile lunare, iar Comisia Europeană le va rambursa MADR, urmând să fie restituite Ministerului Finanţelor Publice.