Măsuri pentru asigurarea creşterii absorbţiei fondurilor structurale


creanţeVicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a informat că Guvernul a adoptat ordonanța de urgență cu privire la  unele măsuri financiare pentru asigurarea creşterii gradului de absorbţie a instrumentelor structurale alocate României în perioada 2007-2013.
“Este vorba de un act normativ așteptat de toate autoritățile locale. Se aplică numai beneficiarilor care au calitatea de ordonatori de credite ai bugetului local, autorități locale precum și instituții publice locale finanțate integral din venituri proprii și/sau finanțate din venituri proprii și subvenții precum și beneficiarilor asociații de dezvoltare intercomunitare”, a afirmat Dragnea.
El a spus că acest act normativ înlocuiește procedura de rambursare cu cea de decontare.
Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern presupune modificarea cadrului legislativ în vederea adoptării unor măsuri adecvate care să permită un flux de numerar ca să se asigure necesarul de fonduri la nivelul Autorităţii de certificare şi plată/Autorităţilor de management pentru realizarea plăţilor într-un termen cât mai scurt cu rezultat în includerea acestora în declaraţii lunare de cheltuieli către CE.
Prin urmare, se instituie posibilitatea de a aloca temporar în 2013 sumele din venituri din privatizare în lei şi valută înregistrate în contul general al Trezoreriei Statului şi contul ministerului Finanţelor Publice deschis la Banca Naţională a României.