Măsuri de accelerare a tranziției către emisii scăzute de dioxid de carbon


images (45)Comisia Europeană (CE) a prezentat un pachet de măsuri care au scopul de a accelera tranziția către emisii scăzute de dioxid de carbon în toate sectoarele economiei europene (transporturi, construcții, agricultură, deșeuri, amenajarea teritoriului și silvicultură).

Astfel, propunerile CE prevăd principii directoare clare și echitabile, care să le permită statelor membre să se pregătească pentru viitor și să asigure în continuare competitivitatea Europei.

În anul 2014, Uniunea și-a asumat un angajament de a reduce în mod colectiv emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40 % până în anul 2030, în comparaţie cu nivelurile din 1990, în toate sectoarele economiei. Propunerile CE stabilesc obiective anuale obligatorii pentru perioada 2021-2030 privind emisiile de gaze cu efect de seră ale statelor membre, în calitatea lor de contribuitori la politicile climatice ale UE.

De asemenea, noul cadru se bazează pe principiile echității, solidarității, eficienței costurilor și integrității mediului. Toate statele membre sunt vizate, deoarece ele vor fi cele cărora le va reveni responsabilitatea de a hotărî asupra manierei în care trebuie puse în aplicare măsurile necesare pentru a putea îndeplini obiectivul convenit pentru anul 2030.