Mandatul vicepreşedintelui Curţii de Conturi, revocat


Surse: Câ?i parlamentari voteaz? pentru suspendarea lui B?sescu
În cadrul ședinței din 7 septembrie, Comisiile pentru buget, finanţe şi Comisiile juridice din Senat şi Camera Deputaţilor au aprobat propunerea unui proiect de hotărâre prin care să solicite plenului reunit revocarea mandatului lui Ioan Anton de la Curtea de Conturi, ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale.

Singurul organ abilitat, conform art. 140 alin (6), să revoce mandatul de la Curtea Conturi este Parlamentul României. (…) Singura soluţie corectă este să să se propună plenului reunit revocarea mandatului lui Ioan Anton“, a afirmat, în cadrul şedinţei comune, preşedintele Comisiei de buget a Camerei Deputaţilor, Viorel Ştefan.

Curtea Contituţională a transmis Parlamentului Decizia Nr. 514 din 8 octombrie 2014, referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului României nr. 17/2011 privind numirea unor consilieri de conturi şi a unui vicepreşedinte ai Autorităţii de Audit.

Sesizarea a fost înaintă Curţii Constituţionale de PNL, care contesta Hotărârea Parlamentului privind numirea, pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 15 octombrie 2011, a şase consilieri de conturi şi a unui vicepreşedinte ai Autorităţii de Audit.
“Dintre cei şase consilieri de conturi astfel numiţi, domnul Anton Ioan a fost numit vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, deşi acesta mai îndeplinise anterior funcţia de consilier de conturi timp de 3 ani, potrivit Hotărârii Parlamentului României nr.25/2008. În opinia autorilor sesizării,consecinţa adoptării hotărârii contestate constă în exercitarea, de către domnul Anton Ioan, a unui mandat de 12 ani, format dintr-un mandat „parţial” şi unul “complet”, ceea ce este contrar prevederilorart. 140 alin. (4) teza întâi din Constituţie, potrivit cărora “consilierii de conturi sunt numiţi de Parlament pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit”, normă preluată şi de art. 46 alin. (1) din Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi“, arătau liderii PNL în sesizarea adresată Curţii Constituţionale.

Pentru postul de vicepreşedinte la Curtea de Conturi ar urma să fie nominalizat fostul lider al senatorilor PSD, Ilie Sârbu.