Mai multe organizații cer urgentarea adoptării legislaţiei privind combaterea violenţei împotriva femeilor


M375/0009
Mai multe organizații și fundații au transmis Executivului o scrisoare deschisă în care cer adoptarea de urgență a inițiativelor legislative privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a celei domestice.

Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, Coaliția pentru Egalitate de Gen și Rețeaua Rupem tăcerea despre violența sexuală fac un apel pentru adoptarea de urgență a inițiativelor strategice privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, în contextul armonizării legislației naționale cu prevederile Convenției de la Istanbul. Solicităm punerea în practică de urgență a inițiativelor strategice asumate de Guvernul României în luna ianuarie a acestui an. Violența împotriva femeilor este o formă de încălcare a drepturilor omului și este rezultatul relațiilor inegale de putere între femei și bărbați“, se arată în scrisoare.

Astfel, semnatarii scrisorii au solicitat:

  1. elaborarea cadrului legal pentru reglementarea Ordinului de interdicție/protecție de urgență pentru extinderea prerogativelor polițiștilor și învestirea cu autoritatea necesară pentru emiterea unui asemenea ordin;
  2. reglementarea unui sistem de monitorizare a respectării ordinelor de protecție în vederea implementării unui sistem de monitorizare electronică prin brățări electronice;
  3. înființarea centrelor de sesizare a situațiilor de criză în urma violului sau a violenței sexuale menite să asigure examinarea medicală și medico-legală, asistență post traumatică și consiliere pentru victime.