Lucrările de protecţie a plajelor de pe Litoralul românesc intră în faza a II-a a proiectului ‘Reducerea eroziunii costiere’


litoral-022-640x360Conform unui proiect de hotărâre, un număr de 11 amplasamente situate în zona costieră a Litoralului, în judeţele Constanţa şi Tulcea, vor intra în faza a II-a a obiectivului de investiţii ‘Reducerea eroziunii costiere’. Beneficiarul proiectului va fi Administraţia Naţională ‘Apele Române’ (ANAR) – Administraţia Bazinală de Apa Dobrogea – Litoral.

Scopul actului normativ este să asigure protecţia la eroziune a liniei ţărmului în condiţii medii anuale, cât şi în timpul evenimentelor cu perioada de recurenţă de până la 1/100 ani, pentru o durată de viaţă proiectată de 50 ani. Astfel, au fost luate în considerare următoarele variabile:
efectul pe care plaja şi lucrările de protecţie îl au pentru a asigura protecţia împotriva eroziunii la standardul de protecţie stabilit pentru fiecare locaţie;
– valoarea de agrement a plajei şi lăţimea minimă corespunzătoare;
– ratele de eroziune care sunt evaluate să apară pentru fiecare dintre opţiuni.

Valoarea proiectului se ridică la 3,43 miliarde lei (inclusiv TVA), din care 2,89 miliarde lei constituie bani alocaţi pentru construcţii-montaj.