Legea privind procedura insolvenței persoanelor fizice ar putea intra în vigoare la 31 octombrie 2016


InsolventaDeși prin proiectul de lege aprobat de Camera Deputaților termenul Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice a fost devansat la 31 octombrie 2016 de la data anunțată anterior, 31 decembrie 2016, la moment nu există cadrul administrativ și juridic imperios necesar în vederea implementării actului normativ.

Astfel, nicio măsură de implementare a Legii nu este în prezent finalizată:

Lipsa normelor de aplicare a Legii, astfel cum prevede art. 92 (2) din Lege. ANPC a finalizat elaborarea proiectului de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii, acesta fiind supus consultării publice în luna martie a anului curent.

– Nu au fost constituite comisiile de insolvență la nivel central și teritorial cu atribuții de control si supraveghere în procedură.

Nu s-a publicat o listă a administratorilor procedurii şi lichidatorilor.

Prin urmare, procedura este imposibil de aplicat, în contextul absenței unor norme metodologice în vigoare care să stabilească regulile și procedurile aplicabile procedurii insolvenței persoanelor fizice, dar și al întârzierii pașilor de implementare stabiliți, fiind de așteptat să existe numeroase probleme în practică odată cu intrarea în vigoare a actului normativ.