Legea pieţelor – consumatorii vor şti că produsele achiziţionate sunt certificate


legume-piata12Până la sfârşitul lunii noiembrie va putea fi aplicată noua lege a pieţelor, promulgată de preşedintele României, prin care adevăraţii producători agricoli vor avea acces la 40% din spaţiile de comercializare din pieţe, iar consumatorii vor şti că produsele achiziţionate sunt certificate.

Potrivit actului normativ, producătorii din alte state membre ale UE sunt exceptaţi de la obligativitatea de a comercializa în pieţele din România produse alimentare doar pe baza documentului de identitate, a atestatului de producător şi a carnetului de comercializare.

Cu privire la accesul în pieţele româneşti a intermediarilor cetăţeni ai altor state UE,  Dumitru Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a precizat că şi aceştia vor trebuie să facă dovada trasabilităţii produselor.

Există o reglementare la nivel european privind liberul acces la circulaţia mărfurilor şi aceasta a trebuit respectată. În plus, în lege se vorbeşte despre pieţele mici, nu despre cele angros. Dacă nu are certificat de provenienţă nu poate să vândă. Trebuie să dovedească trasabilitatea mărfurilor”, a explicat Dumitru Daniel Botănoiu.

Oficialul a mai informat că s-au prevăzut documente care să indice consumatorului trasabilitatea produsului, să ştie exact cine a produs, când şi cine vinde sau dacă s-au folosit corect pesticidele.