Legea de modificare a Codului silvic a fost promulgată


parlamentPreşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea de modificare a Codului silvic, pe care a reprimit-o de la Parlament după ce a solicitat ca aceasta să fie reexaminată.

În data de 20 mai, Camera Deputaţilor, a respins cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis la Codul silvic, adoptând, cu 218 voturi “pentru”, 11 “abţineri” şi 95 “împotrivă”, legea în forma iniţială.

Deputaţii PNL au solicitat adoptarea cererii de reexaminare a preşedintelui Iohannis la Codul silvic, iar UDMR şi PSD au susţinut legea în forma adoptată iniţial.

Deputatul UDMR Attila Korodi a precizat că acest Cod silvic oferă o protecţie majoră pădurilor şi rezolvă problemele legate de lipsa pazei pădurilor, de presiunea mare a monopolurilor din domeniu şi din partea exportatorilor să ducă buştenii în afara ţării.

Totodată, deputatul PSD Doina Pană, a susţinut prevederea cu privire la obligativitatea întocmirii amenajamentelor silvice pentru proprietăţile de fond forestier mai mari de 10%, arătând că sunt peste 500.000 de hectare fără amenajament.

În data de 23 martie, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, Legea pentru modificarea şi completarea Codului silvic, spre reexaminare, pe motiv că are prevederi de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi creează premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator.