Legalitatea actelor adiționale propuse de CNAS pentru luna iulie


medicSocietatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) consideră nelegale actele adiționale propuse de CNAS a fi încheiate cu furnizorii de servicii medicale pentru luna iulie.

Potrivit unui comunicat, medicii de familie susţin că prin adresa trimisă de CNAS cu nr. P4775/23.06.2016 sunt puși în situația de a încheia un act adițional la un contract care își încetează aplicabilitatea.

Vechiul Contract-cadru este valabil până la 30 iunie, iar noul Contract-cadru este valabil de la 1 iulie. Soluția legală în acest moment este ca noul Contract-cadru să devină valabil de la 1 august, iar vechiul Contract-cadru să mai fie prelungit cu o lună, până la 31 iulie. Astfel, modalitatea de contractare pe care, din păcate, Casa Națională de Asigurări de Sănătate reușește din nou să o administreze defectuos nu poate fi la nesfârșit acceptată de furnizorii de servicii medicale pentru că este lipsită de transparență, iar termenele de adoptare a Hotărârilor de Guvern care reglementează Contractele-cadru sunt distorsionate și niciodată corelate logic cu normele lor de aplicare“, mai arată medicii de familie.