Întreprinderile mari şi IMM-urile pot accesa proiecte din fonduri europene


1

Un ordin care prevede lansarea oficială a unui ghid, a unui cod de proiecte, prin care întreprinderile mari şi IMM-urile pot accesa proiecte în valoare de 60 milioane de euro, fonduri rămase din economiile făcute în actualul cadru financiar, a fost semnat de Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici, şi publicat în Monitorul Oficial.

Astfel începând de luni întreprinderile mari şi IMM-urile pot accesa şi depune proiectele timp de 30 de zile. Pentru întreprinderile mari va merge o treime din aceste fonduri, iar restul va fi pentru IMM-uri. Vor fi 4 milioane de euro pentru întreprinderile mari şi 1,5 milioane euro pentru IMM-uri.

Oficialul a menţionat faptul că au fost simplificate condiţiile pentru accesarea acestor fonduri, în ideea de a nu mai exista ‘timpi morţi şi costuri inutile’. Au fost simplificate unele condiţii şi anume: nu se va mai cere acea scrisoare de confort, de garanţie bancară, nu mai există nici obligaţia de a aduce dovada pentru cofinanţare proprie, beneficiarul trebuie să facă o declaraţie pe propria răspundere că va asigura suma respectivă conform contractului care va fi semnat, nu se va mai cere avize şi autorizaţii.

 ‘Va fi prevăzut un număr de zile în care să fie demarată achiziţia publică, de la momentul în care este semnat contractul de finanţare. Beneficiarul va trebui să posteze pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene anunţul pentru lansarea achiziţiilor, în caz contrar, cade contractul. Nu se admite nicio abatere de la termenele impuse. Ţin foarte mult la acest lucru, ca ambele părţi să îşi respecte obligaţiile contractuale, şi statul, dar şi beneficiarul’, a completat Teodorovici.