Informații cu privire la transferul exploatațiilor agricole


images (77)Fermierii care au avut transfer de exploatație în 2015 sunt indignaţi că încă nu au primit niciun ban pentru campania anului trecut. Astfel, sunt 4963 de producători agricoli cu cerere de plată în sectorul vegetal implicați în transferul de exploatație iar Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) achitase până la începutul lunii iunie 2138 de fermieri.

Prin urmare, APIA a publicat o serie de informații referitoare la transferul exploatațiilor agricole și modul în care acesta influențează plățile ajutorului sau sprijinului acordat pentru exploatațiile respective.

Conform prevederilor legale, transferul unei exploatații înseamnă „vânzarea sau arendarea, sau orice alt tip de tranzacție similară care are drept obiect unitățile de producție în cauză”. Potrivit art. 28 din O.U.G. nr. 3/2015, dacă o exploatație este transferată integral de la un beneficiar la altul după depunerea unei cereri de plată și înainte să fi fost îndeplinite toate condițiile de acordare a plății, cedentului (beneficiarul a cărui exploatație este transferată unui beneficiar) nu i se acordă niciun ajutor pentru exploatația transferată.

Ajutorul solicitat de cedent se acordă cesionarului (beneficiarul căruia i se transferă exploatația), cu respectarea condițiilor:

– În termen de 10 zile calendaristice de la realizarea transferului de exploatație, cesionarul notifică APIA asupra transferului și cere plata ajutorului și/sau a sprijinului;
– Cesionarul furnizează toate documentele justificative solicitate de APIA cu privire la transferul de exploatație;
– Sunt îndeplinite toate condițiile pentru acordarea ajutorului și/sau a sprijinului în ceea ce privește exploatația transferată.