Înfiinţarea unei direcţii de anchetare a magistraţilor este considerată inoportună de DIICOT


Propunerea de înființare a unei direcții specializate în anchetarea magistraților este „cel puțin inoportună”, se arată în observațiile cu privire la proiectul de modificare a legilor Justiției transmis de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit DIICOT, magistrații ar reprezenta în această situație singura categorie profesională din România pentru care s-ar crea o asemenea structură.

S-a constatat: “Cu privire la art. IX care prevede organizarea și funcționarea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a unei direcții specializate pentru efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, apreciem că o asemenea măsură nu este justificată de nici un raționament practic pentru care s-ar crea o astfel de direcție, în condițiile în care în cadrul DNA există serviciu specializat. (…) Propunerea este cel puțin inoportună ținând cont de ‘competența exclusivă’, aceasta urmând a prelua absolut orice plângere penală îndreptată contra unui magistrat. Numai penitenciarele din țară reprezintă o sursă inepuizabilă de plângeri penale împotriva magistraților (procurori sau judecători) care emit soluții în contradicție cu interesele petenților-condamnați/arestați, astfel încât noua direcție ar necesita resurse umane apreciabile”.