Înfiinţarea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale


descărcare

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2014 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, prin reorganizarea Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 472/2014 , include reorganizarea Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit în Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale repreyintă o instituţie publică cu personalitate juridică, care se află în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, finanţată din venituri proprii şi subvenţii alocate de la bugetul de stat.

Scopul principal al acestei Agenții constă în implementarea tehnică și financiară  a Fondului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală (FEADR) prin Programul Național de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020.

Principalele atribuţii de plată ale Agenţiei sunt:
– verificarea cererilor de plată ale beneficiarilor proiectelor finanţate din FEADR;
– verificarea pe teren a proiectelor finanţate din FEADR, pentru a stabili eligibilitatea plăţii;
– autorizarea plăţii către beneficiarii proiectelor finanţate din FEADR;
– efectuarea plăţii către beneficiarii proiectelor finanţate din FEADR;
– înregistrarea angajamentelor de plată şi a plăţilor către beneficiarii proiectelor finanţate din FEADR;
– efectuarea de controale, ori de câte ori se consideră necesar, la beneficiarii proiectelor finanţate prin FEADR, după efectuarea plăţii, pentru a stabili dacă eligibilitatea şi condiţiile acordării ajutorului financiar nerambursabil continuă să fie respectate.