În 2016, proprietarii de maşini vor plăti mai mulţi bani pentru timbrul de mediu


descărcare (5) Conform legislaţiei în vigoare, în anul 2016, proprietarii de maşini vor trebui să achite mai mulţi bani pentru timbrul de mediu. Valoarea în lei a acestei taxe se calculează în funcţie de cursul de schimb valutar al monedei euro la o anumită dată din an.

Conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, calcularea valorii în lei a timbrului de mediu este realizată în funcţie de cursul de schimb leu-euro stabilit de Banca Centrală Europeană în anul precedent.

În anul 2015, prima zi lucrătoare din luna în cauză a fost 1 octombrie, iar la acea dată cursul de schimb valutar leu-euro a fost de 4,4159 lei. Acesta a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE din data  de 2 octombrie şi este mai mare decât cel consemnat pe 1 octombrie 2014, care a fost de 4,4093 lei. Astfel, majorarea este de 0,15%.

Taxa se achită într-un cont distinct deschis la unităţile Trezoreriei Statului, iar dovada achitării trebuie prezentată la momentul înmatriculării sau transcrierii dreptului de proprietate asupra automobilului rulat.