IMM-urile încurcate în mlaștina legislativă


images
În toamna anului trecut, Steven van Groeningen, președintele Consiliului Investitorilor Străini și al Raiffeisen România, spunea că antreprenorii pe care îi reprezintă așteaptă de la noul cabinet o mai mare predictibilitate a mediului economic și o mai mare stabilitate legislativă. De fapt, aceeași solicitare a fost transmisă de mediul de afaceri fiecărui guvern din ultimii 15-20 de ani.

“Cel mai mult ne deranjează lipsa unui mediu predictibil si stabil, schimbarea actelor normative peste noapte, inclusiv a Codului fiscal. Nimeni nu pare să se mai gândească la găina cu ouăle de aur, ci doar îi fură ouăle, iar în curând nu o să mai aibă ce să fure”, spunea președintele Carpatcement, Mihai Rohan, în cadrul unei conferințe organizate de BNR.

Noile prevederi ale Codului fiscal limitează deductibilitatea costurilor cu amortizarea autovehiculelor la 1.500 de lei pe lună. “În prima fază sunt afectate direct firmele de leasing operaţional, care vor avea cheltuieli nedeductibile şi, prin aceasta, resurse mai mici de reinvestit. În faza a doua, se lovește în firmele utilizatoare ale contractelor de leasing, prin creşterea cheltuielilor acestora”, a mai explicat Apahidean.

Și patronatele din turism au pus pe seama lipsei de stabilitate legislativă lipsa investițiilor în domeniul lor. „De ce nu se mișcă lucrurile? Unul dintre motive, pe care noi îl invocăm tot timpul, este că nu există predictibilitate. Eu mă gândesc astăzi la ceva, dar nimeni nu-mi garantează că nu se vor schimba regulile mâine, poimâine sau peste șase luni“, a declarat Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).

Problemele create de mult prea desele schimbări ale actelor normative sunt recunoscute și de autorități. „Patronatele din România se plâng nu de fiscalitate, ci în primul rând de instabilitatea legislativă. Nu trebuie să mai schimbăm Codul fiscal de şase ori pe an prin ordonanţe de urgenţă“, spunea premierul Victor Ponta la câteva zile de la câștigarea alegerilor din decembrie 2012.

Unii patroni spun că se simt uneori de parcă cineva s-ar juca intenționat cu legile doar pentru a le face viața grea. Și că, deși toți politicienii vorbesc de simplificarea birocrației, lucrurile nu fac decât să se complice pe zi ce trece.

,