Se va introduce un impozit de 3% pentru veniturilor realizate de către proprietarii imobilelor naţionalizate


Modificările legislative pregătite în domeniul fiscal vor afecta puternic deţinătorii de puncte de despăgubire emise de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

Guvernul are în vedere introducerea unui impozit de 3% pentru veniturilor realizate de către proprietarii imobilelor naţionalizate, atunci când aceste venituri depăşesc 100.000 de euro.

Ar urma să fie un impozit aplicat inclusiv pentru titlurile de plată obţinute în baza punctelor ANRP, iar, conform planurilor guvernului, noile prevederi ar intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Legea 165/2013, care a introdus sistemul de compensare prin puncte a celor deposedați abuziv de regimul comunist, prevedea expres scutirea de impozit.

Deținătorii de puncte ANRP sunt în situația în care vor trebui să suporte o penalizare suplimentară, pe lângă faputul că sunt nevoiți să aștepte plata eșaonată chiar și după foarte mulți ani de întârzieri. Conversia punctelor în numerar se poate face în limita a cel mult 20% pe an. 2017 este primul an în care statul face plăți în baza punctelor și în același timp, ultimul în care tranzacțiile nu sunt impozitate.