Guvernul sprijină producţia de energie din surse regenerabile


Numarul-certificatelor-verzi-tranzactionate-pe-OPCOM--in-crestere-cu-peste-60--fata-de-aprilie

Statul va acorda sprijin unor companii sub forma unei cote reduse de achiziţie de certificate verzi, însă companiile sunt obligate să nu concedieze mai mult de 25% din personalul înregistrat în momentul în care se califică pentru primirea acestui ajutor.

Potrivit unei hotărâri de guvern publicată pe 5 iulie în Monitorul Oficial, o altă condiţie este ca firmele să îşi eficientizeze activitatea şi să încheie parteneriate cu instituţii de învăţământ pentru cursuri de specializare în domeniile în care activează.

Pprincipalii beneficiari ai acestui ajutor de stat sunt marii consumatori de electricitate, precum Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi.

Conform actului normativ, valoarea ajutorului de stat este de 750 milioane euro, iar numărul beneficiarilor este estimat la 300 de companii.

De asemenea, marii consumatori de energie electrică vor plăti doar 15 – 60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislaţie, ajutorul de stat având ca scop evitarea riscului ca aceste companii să îşi piardă competitivitatea din cauza sprijinului acordat energiei din surse regenerabile.

Prin schema de ajutor, cu o valabilitate de zece ani, Guvernul susţine producţia de energie din surse regenerabile.