Guvernul lansează programul “Prima cameră” pentru copiii instituţionalizaţi


casa
Programul “Prima Cameră” este pregătit de câteva luni și se va adresa copiilor instituționalizați
pentru care nu erau prevăzute măsuri de ajutor odată ce părăseau centrele de plasament. Proiectul prevede ca statul să le plătească echivalentul chiriei și întreținerii pentru o locuință timp de doi ani.

Acest program este realizat de Ministerele Muncii și Fondurilor Europene şi finanțarea va fi asigurată integral din bani europeni. Pe lângă ajutorul pentru “Prima Cameră”, tinerii care ies din centrele de plasament ar urma să fie ajutați să se integreze în societate, să găsească un loc de muncă și să aibă acces la serviciile de sănătate. Totodată, proiectul include şi asistenţă de consiliere pentru tinerii care ar întâmpina abuzuri la locul de muncă.

Aici vorbim inclusiv de a particulariza o asistenţă specială de consiliere pentru a preîntâmpina abuzurile pe care aceşti copii le pot avea la locul de muncă: muncă neplătită, la negru sau peste program. Dar şi practic lucrul cu angajatorii, care ar putea fi disponibili să ofere servicii de acompaniere pentru aceşti tineri la angajare. În sfârşit, discutăm de asistenţă socială, sprijinul legat de dezvoltarea deprinderilor pentru o viaţă independentă”, a mai adăugat Dragoş Pîslaru.