Guvernul a aprobat Strategia militară a României


big-foto-militari-din-sase-tari-inclusiv-din-rm-au-participat-la-exercitiul-platinum-eagle-2016-desfasurat-in-romania

Pe 28 septembrie 2016, Guvernul a aprobat Strategia militară a României – Forţe armate moderne, pentru o Românie puternică în Europa şi în lume.

Documentul aprobat de Executiv porneşte de la abordarea extinsă a securităţii naţionale, promovată în cadrul Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2015-2019, confirmând caracterul inter-instituţional, în care dimensiunea de apărare se îmbină şi se echilibrează reciproc cu dimensiunile diplomatică, economică şi de informaţii.

Documentul, analizat şi aprobat în şedinţa CSAT din luna mai, detaliază potenţialele riscuri şi ameninţări de natură militară, misiunile armatei şi obiectivele militare naţionale, capabilităţile de apărare şi priorităţile realizării acestora, structura de comandă şi structura de forţe ale Armatei României, precum şi principii şi concepte strategice şi operaţionale.

De asemenea, Strategia militară detaliază modul de îndeplinire a misiunilor Armatei României şi direcţiile de acţiune pentru configurarea structurii de forţe, în concordanţă cu obiectivele politicii de apărare specificate în Carta albă a apărării.

Strategia militară a României a fost elaborată în baza prevederilor Legii nr. 203/2015 privind planificarea apărării.