Guvernul a aprobat reorganizarea C.N.A.D.N.R. şi înfiinţarea C.N.I.R.


constructorul

Pe 14 septembrie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care reorganizează C.N.A.D.N.R. și înfiinţează Compania Naţională de Investiţii Rutiere S.A. (C.N.I.R.), cu un capital social iniţial în valoare de 50.000.000 lei.

Potrivit ministrului Transporturilor, Sorin Buşe, C.N.A.D.N.R își va schimba denumirea în C.N.A.I.R. (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere). Compania se va ocupa de întreținerea, repararea, administrarea și exploatarea autostrăzilor, drumurilor, variantelor ocolitoare și altor elemente de infrastructură rutieră.

În acelaşi timp, C.N.I.R. se va ocupa de proiectele de dezvoltare a infrastructurii de transport rutier potrivit necesităților de deplasare a cetățenilor și de circulație a mărfurilor în condiții de siguranță, cu atingerea unor timpi de deplasare comparabili cu cei din Uniunea Europeană și asigurarea confortului în trafic.

Potrivit legislaţiei în vigoare, C.N.A.I.R. va transfera, în mod etapizat, proiectele de infrastructură de transport rutier pentru dezvoltarea infrastructurii de transport către C.N.I.R.

De asemenea, C.N.I.R. va încasa lunar de la C.N.A.I.R. un procent de 15% din valoarea rovignetei încasate, tarifelor de trecere a podurilor precum și din alte venituri rezultate din exploatarea bunurilor proprietate publică pe care le are concesionate, cu excepția veniturilor din concesiunile de spații de servicii și a veniturilor din închirieri.

Înființarea C.N.I.R. va conduce la dezvoltarea pe termen lung a reţelei trans-europene de transport (TEN-T), pentru funcționarea optimă a pieţei interne comunitare, în strânsă legătură cu realizarea obiectivelor strategiei Europa 2020 privind creşterea economică.