Gestionarea situaţiei migraţiei


migratie_politica

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România este deschisă participării la efortul comun al UE de gestionare a situaţiei migraţiei.

În cadrul întâlnirii cu omologul italian, Paolo Gentiloni, s-a discutat despre importanţa găsirii unor soluţii pentru criza din Grecia şi problema migraţiei.

Aurescu a precizat că i-a transmis şefului diplomaţiei italiene faptul că, “în conformitate cu angajamentele asumate la Consiliul European, România este deschisă participării pe baza eforturilor şi capacităţilor sale la efortul comun de gestionare a situaţiei migraţiei”. El a mai subliniat că România și Italia au o relație excelentă de parteneriat strategic consolidat.

Ministrul italian de Externe, Paolo Gentiloni, a subliniat că în problema migraţiei “nu trebuie să ridicăm ziduri, ci trebuie să avem o responsabilitate comună”.

Pe 26 iunie, la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că statele membre UE s-au angajat să participe la relocarea a 40.000 de migranţi, urmând ca fiecare ţară să decidă pe bază de voluntariat câte persoane poate prelua. În România acest lucru va fi gestionat de MAI.

Totodată, pe 9 iulie, cei doi miniștri de Externe au semnat un acord bilateral privind regimul juridic al mormintelor de război.