A fost stabilită Metodologia de evaluare a studiilor universitare de doctorat


Ordinul nr. 5403/2018 stabileşte Metodologia de evaluare a studiilor universitare de doctorat și a sistemelor de criterii, standarde și indicatori de performanță utilizați în evaluare.

Ordinul menționează că în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin se vor elabora, de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), ghidul de evaluare a studiilor universitare de doctorat, respectiv fișele vizitei, adoptate prin hotărâri ale Consiliului ARACIS.

Metodologia are două compartimente principale de reglementare:
– Evaluarea periodică în vederea menținerii acreditării: ce reprezintă, etapele evaluării domeniilor de studii universitare de doctorat, consecințele nerespectării standardelor, etapele evaluării școlii doctorale, evaluarea periodică în condițiile Legii nr. 100/2018, consecințele retragerii acreditării școlii doctorale;
– Evaluarea în vederea acreditării: evaluarea în vederea înființării într-o IOSUD a unui nou domeniu de doctorat, domeniu deja înscris în Nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare; evaluarea în vederea înființării într-un IOSUD a unui nou domeniu de doctorat care nu este înscris în Nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare; evaluarea de domeniu de studii universitare de doctorat, cu recunoașterea calității de IOSUD; evaluarea în vederea acreditării școlilor doctorale autorizate să funcționeze provizoriu.