Fondurile de pensii private din România au încălcat normele UE în domeniul concurenței


fgasfdgjflgh5-465x390

Curtea Europeană de Justiţie a confirmat că fondurile private de pensii din România au încălcat normele UE în domeniul concurenţei, aşa cum a constatat Consiliul Concurenţei din România în 2010, în urma unei investigaţii derulate pe această piaţă.

În anul 2010, Consiliul Concurenței a amendat 14 companii care au participat la o întelegere anticoncurențială pe piața administrării private a fondurilor de pensii obligatorii (Pilonul II) din România, cu peste 5,2 milioane lei.

Potrivit Consiliului Concurenţei, înţelegerea a vizat aşa numitele “dubluri”, respectiv participanţii înregistraţi cu două acte de aderare la fonduri de pensii diferite. Toate companiile sancţionate au acţionat în instanţă Consiliul Concurentei, solicitând anularea amenzii.

În acest context, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus sesizarea Curţii Europene de Justiţie, în vederea obţinerii unor clarificări din partea acesteia cu privire la noţiunile de restrângere “prin obiect” şi de afectare semnificativă a concurenţei.

CJUE a reţinut că legislaţia naţională impunea obligativitatea aderării persoanelor vizate la unul dintre fondurile de pensii private autorizate în acest scop. Această aderare devenea validă din punct de vedere legal doar la momentul înregistrării sale la CNPAS.

Consiliul Concurenţei precizează că hotărârea CJUE pronunţată în Cauza C-172/14 ING Pensii a validat susţinerile autorităţii de concurenţă, stabilind ca acordurile de împărţire a clienţilor încheiate între fondurile de pensii private constituie o înţelegere care are un obiect anticoncurenţial, fără ca numărul de clienţi vizaţi de aceste acorduri să poată fi relevant în scopul aprecierii condiţiei referitoare la restrângerea concurenţei în cadrul pieţei interne.