Fiscul va controla conturile bancare din străinătate ale românilor


cont-bancar-400x250
Ministrul finanţelor publice, Ioana-Maria Petrescu, a semnat la Berlin, împreună cu omologul său german, ministrul Wolfgang Schauble, Declaraţia de conformare cu prevederile Acordului multilateral pentru schimbul automat de informaţii financiare.

Acest document este un instrument de creştere a transparenţei şi de combatere a evitării şi evaziunii fiscale. Este o direcţie extrem de importantă pe care ne focusăm, extrem de necesară oricărei economii disciplinate“, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Odată intrat în vigoare, acest Acord va permite României să facă schimb de informaţii la nivelul standardului convenit de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, care prevede schimbul automat de informaţii financiare între ţări şi jurisdicţii, în scopul identificării persoanelor fizice sau firmelor care eludează fiscul, prin transferul banilor în conturi din străinătate.

Ulterior semnării acestei Declaraţii de susţinere a Acordului, România, va face o listă a statelor cu care doreşte să realizeze automat acest schimb de informaţii.

Schimbul automat de informaţii financiare se va face pe baze bilaterale pe măsură ce fiecare dintre statele care se vor regăsi pe lista României vor fi parcurs procedurile de intrare în vigoare a acordului.