Fermierii care se vor constitui în cooperative agricole vor beneficia de o reducere de 20% a impozitului pe profit


fermieriPotrivit modificărilor la Legea cooperației agricole, micii fermieri care se vor constitui în cooperative agricole vor beneficia de o reducere de 20% a impozitului pe profit în primii 5 ani de activitate, iar bunurile membrilor cooperatori utilizate în cooperativă sunt scutite de impozitul de proprietate.

Astfel, actul normativ stabileşte scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice, microîntreprinderi, şi de la plata impozitului pe norma de venit în cazul persoanelor fizice (PF, PFA, II, IF) pentru producţia valorificată prin/către cooperativa agricolă.

În cazul cooperativelor microîntreprinderi, acestea vor achita impozit pe profit şi vor fi scutite de la plata impozitului pe venituri. Pentru accesarea de fonduri de la bugetul de stat sau din fonduri europene destinate schemelor de plăţi directe, ajutoarelor naţionale tranzitorii şi măsurilor compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, producătorul agricol constituit din cooperativa agricolă cu drept de folosinţă asupra bunurilor membrilor cooperatori este asimilat fermierului activ.

De asemenea, noile modificări creează cadrul legal care permite întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale să devină membri ai unei cooperative agricole.