Excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii nr. 161/2003


Law

Pe 27 noiembrie, Curtea Constituţională va analiza excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnitatilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, publicată în Monitorul Oficial nr. 279 din 21 aprilie 2003.

Potrivit art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003, funcţia de primar şi viceprimar este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local.

Alexandru Iavorschi spune că decizia Curţii Constituţionale privind această excepţie de neconstituţionalitate este foarte importantă întrucât în această situaţie se află sute de primari, inclusiv primarul municipiului Sibiu şi proaspăt câştigător al scrutinului prezidenţial, Klaus Werner Iohannis.

CC urmează să facă o analiză complexă a acestor dispoziţii în raport cu toate motivele de neconstituţionalitate invocate.