Efectele eliminării timbrului de mediu


timbrumAsociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) consideră că eliminarea taxei pe poluare va avea efecte dezastruoase atât asupra vânzărilor de maşini noi cât şi asupra parcului auto, a siguranţei în trafic, a mediului şi a industriei auto româneşti.

Se consideră că eliminarea taxei pe poluare (timbru de mediu) „va duce la creşterea poluării din marile oraşe (confirmată de procedura de pre-infringement în care se află România pentru nerespectarea cerinţelor legislaţiei comunitare în privinţa calităţii aerului), precum şi la deteriorarea nivelului de siguranţă în trafic (unde România ocupă un dramatic loc doi în UE în ceea ce priveşte numărul de victime ale accidentelor rutiere)”. De asemenea, asociaţia atrage atenţia şi asupra pericolului scăderii activităţii producătorilor şi importatorilor autorizaţi de automobile, cu impact direct extrem de negativ asupra numărului de locuri de muncă şi asupra încasărilor la Bugetul de Stat.

Totodată, maşinile vechi importate ca rezultat al acestui demers vor duce lipsă de sisteme de siguranţă activă şi pasivă, având un impact negativ asupra siguranţei în trafic. Nu este de omis nici faptul că odată cu eliminarea timbrului de mediu vor fi anulate toate eforturile financiare de curăţare a parcului auto realizate în România în ultimii 12 ani prin programul «Rabla»”.