Dosarul electronic de sănătate al pacientului


lc-oleseaNormelor metodologice privind modalitatea de utilizare şi completare a dosarului electronic de sănătate al pacientului aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 34/2015 au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 65 din data de 26 ianuarie 2015.

Dosarul Electronic de Sănătate (DES) conține o serie de informații medicale despre pacient, adunate la nivel naţional de la toţi furnizorii de servicii medicale aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate, cu care pacientul a intrat în contact. 

Dosarul electronic de sănătate conţine date şi informaţii clinice, biologice, diagnostice şi terapeutice, personalizate, acumulate pe tot parcursul vieţii pacienţilor.

Datele şi informaţiile din DES sunt structurate în:
– modulul Sumar de urgenţă – accesibil tuturor medicilor numai în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar acordul pacientului;
– modulul Istoric medical, modulul Antecedente declarate de pacient, modulul Documente medicale şi modulul Date personale – accesibile medicilor numai cu acordul pacienţilor.

Accesul medicilor la modulul Sumar de urgenţă se realizează în baza unui certificat calificat eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat, certificat înregistrat la casa de asigurări de sănătate în raza administrativ-teritorială în care aceştia îşi desfăşoară activitatea.
Accesul medicilor la datele şi informațiile din celelalte module se realizează în baza certificatului calificat, numai cu acordul pacientului.