Dispariţia programului Prima Casă nu reprezintă un element definitoriu în România


baniiiiiiiii_44961100În cadrul unei conferinţe pe tema relaţiei consumatorului de servicii financiare, analistul imobiliar Radu Zilişteanu, a declarat că dispariţia programului Prima Casă de pe piaţă în contextul intrării în vigoare a legii dării în plată nu constituie un “element definitoriu” în România, având în vedere că au fost realizate aproximativ 130.000 de tranzacţii imobiliare prin program, iar totalul tranzacţiilor au ajuns la 750.000 în 2015.

Totuşi, acesta admite că programul a constituit un element de natură psihologică în perioada de criză, deoarece există obişnuinţa oamenilor de a afirma că preţurile pe orice piaţă se formează ca urmare a întâlnirii cererii cu oferta.

Totodată, Zilişteanu a menţionat că această contracţie a procesului de creditare care va avea loc pe segmentul imobiliar va avea efecte tot asupra clienţilor, care nu vor mai avea acces facil la produse de creditare.

Guvernul României este de acord cu legea dării în plată, însă consideră că ar trebui să aibă un marcat caracter social, iar prevederile sale nu ar trebui să se aplice şi programului Prima Casă.

Din anul 2009, de la lansarea programului până în decembrie 2015 au fost acordate peste 166.000 de garanţii, pentru finanţări în sumă de peste 3,2 miliarde euro.