Din august ne vom bucura de o scădere a TVA-ului la unele produse


download (34)

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) va fi redusă, începând din luna august, pentru noi servicii, precum și pentru livrarea unei anumite categorii de produse, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență adoptat marți, în cadrul ședinței săptămânale, care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Concret, din vara acestui an, taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru livrarea de produse folosite pentru producția agricolă și pentru prestările de servicii specifice de tipul celor folosite în sectorul agricol va scădea de la 20%, cât este în prezent, la 9%.

Astfel, de la 1 august 2016 se va aplica o cotă de TVA de 9% pentru „livrarea celor mai importante produse utilizate pentru producția agricolă, respectiv: îngrășăminte, pesticide, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și pentru prestările de servicii specifice de tipul celor utilizate în sectorul agricol, cum sunt: arat, semănat, prășit, ierbicidat, recoltat, fertilizat, greblat, balotat.

Această modificare va duce la stimularea persoanelor care desfășoară activități în domeniul agricol, la creșterea nivelului de accesibilitate la bunurile și la serviciile de tipul celor utilizate în sectorul agricol, precum și la facilitarea de noi investiții în agricultură în următoarea perioadă.

Iar pentru identificarea corectă a sferei de aplicare a  bunurilor/serviciilor de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol, care vor intra sub incidența cotei reduse de TVA de 9%, va fi elaborat un ordin comun al ministrului finanțelor publice și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.