Decontarea contravalorii schemelor de plăţi unice pe suprafaţă /SAPS/


downloadAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va începe decontarea contravalorii schemelor de plăţi unice pe suprafaţă /SAPS/ aferente anului agricol 2012 – 2013, în cuantum de peste 2,479 miliarde de lei.
În Monitorul Oficial a fost publicat ordinul care stabileşte normele metodologice de aplicare a Hotărârii cu privire la reglementarea unor măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor alocate pentru agricultură aferente schemelor de plăţi directe şi măsurilor de piaţă în agricultură.
Conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ordinul stabileşte conturile, sumele ce urmează a fi transferate şi procedura de lucru între instituţii, iar APIA va începe achitările către beneficiari.
Beneficiarii schemelor de plăţi unice pe suprafaţă sunt 1,072 milioane de fermieri pentru care s-a realizat verificarea condiţiilor de eligibilitate în conformitate cu art. 29 alin. (3) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009.
MADR afirmă că suma totală destinată plăţilor unice pe suprafaţă depăşeşte 2,479 miliarde de lei, diferenţa până la concurenţa totală a sumei aprobate prin actul normativ – 2,7 miliarde de lei fiind destinată măsurilor de piaţă şi intervenţie în piaţă derulate prin APIA, cum ar fi:
– ajutorul financiar pentru sectorul vitivinicol;
– restructurarea/reconversia plantaţiilor viticole
– susţinerea primelor de asigurare;
– ajutor financiar pentru grupurile de producători din sectorul legume-fructe;
– ajutorul specific acordat producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate;
– ajutorul specific pentru îmbunătăţirea calităţii din sectorul de agricultură ecologică, restituţii la export, programul naţional apicol, programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli, lapte în şcoli etc.