Decizii adoptate de către Consiliul ASF


asf_dcnews_ro_04285400
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat, în cadrul şedinţei din 9 decembrie 2015, o serie de proiecte de acte normative.

Membrii Consiliului au aprobat modificarea şi completarea Organigramei şi a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare ale ASF. La elaborarea celor două documente au fost luate în considerare atât revizuirea cadrului legal de funcţionare a pieţelor, prin transpunerea în legislaţia naţională a unor directive europene, cât şi noile obiective ale Autorităţii pentru anul 2016.

Aceste modificări aliniază funcţiile de supraveghere ca urmare a impactului actelor normative adoptate în ultimul an în domeniul asigurărilor şi pieţei de capital, dar şi simplifică şi aliniază funcţiile de autorizare şi reglementare, prin comasarea unor servicii şi reducerea cu 7 a numărului posturilor de şef serviciu. În acest fel, ponderea funcţiilor de conducere ajunge la 12% din total personal.

Consiliul a aprobat modificarea Regulamentului ASF nr.16/2014 privind veniturile Autorităţii de Supraveghere Financiară ce are în vedere o diminuare a cotelor sau tarifelor aplicate pieţei asigurărilor şi pensiilor private.

De asemenea, Consiliul ASF a aprobat modificarea Normei nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă prin eliminarea prevederii conform căreia tarifele de primă pot conține reduceri comerciale până la un nivel maxim de 10%. În urma notificărilor primite de la asigurători privind schimbarea tarifelor de primă au fost identificate probleme în ceea ce priveşte corectitudinea calculului actuarial ce a stat la baza stabilirii nivelului acestor prime, astfel încât a fost solicitată, în anumite cazuri, refacerea acestor calcule. În cadrul controalelor care se desfăşoară la asigurători pe parcursul lunii decembrie va fi urmărit modul de calcul al primelor RCA şi, în cazul în care se vor constata încălcări ale prevederilor legislaţiei aplicabile, ASF îşi rezervă dreptul de a sesiza şi Consiliul Concurenţei.

,