Deblocarea exportului de porci vii în Uniunea Europeană


vaca_porcMinistrul Agriculturii, Achim Irimescu a anunţat că în cadrul întâlnirii cu comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Vyentis Andriukaitis, va discuta despre deblocarea cât mai rapidă a exportului de porci vii în Uniunea Europeană.

De asemenea ministrul a mai spus că discuțiile cu comisarul european vor viza și măsurile luate de România în privința unor boli care evoluează în apropiere de granițele țării, a pestei porcine africane și a dermatozei nodulare contagioase a bovinelor, dar și despre sistemului de ecarisare.

Producătorii români sunt nemulțumiți pentru că în prezent România se află în anexa II a Deciziei europene, ceea ce nu le permite să exporte porci vii nu doar în UE ci și în țări terțe. Practic, orice restricție ai la nivel european folosește și altora ca să te scoată de pe piață. Ei cumpără, dar la un preț mai mic.Tocmai de aceea vreau să discut cu oficialul european să vedem ce mai e de făcut și să-i dăm drumul, pentru că există potențial suficient pentru export“, a precizat Achim Irimescu.