Plafonul pentru obţinerea medicamentelor compensate de către pensionarii cu venituri reduse, majorat


pensie de serviciu(1)Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 741/2015, care s-a publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 695 şi care se va aplica de la 1 octombrie 2015, persoanele care au pensii de până în 700 de lei vor beneficia de medicamente compensate în proporţie de 90% chiar dacă prescripţiile au o contravaloare mai mare de 300 de lei pe lună. Astfel, plafonul va fi mărit cu 10%, de la 300 la 330 de lei.

Este vorba de cuantumul de compensare acordat pentru sublista B a medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentele ce nu necesită spitalizare.

Conform reglementărilor, procentul de compensare a medicamentelor din sublista A (pentru tratament ambulatoriu) este de 90% din preţul de referinţă, iar pentru cele din sublista C(pentru tratament ambulatoriu sau ambulatoriu şi spitalicesc) – de 100% din preţul de referinţă (secţiunile C1 şi C3).

De la 1 octombrie va fi introdusă sublista D (pentru tratament ambulatoriu), iar medicamentele incluse în ea vor avea un procent de compensare de 20% din preţul de referinţă.