Cum se face trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat?


Apar în sfârşit date concrete despre modul în care Guvernul pregăteşte trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat.

Astfel se prevede că Guvernul a renunţat la promisiunea de a nu impozita veniturile sub 2.000 de lei, dar va scădea cota unică, de la 16, la 10%. Documentul schimbă radical modul în care românii vor fi taxaţi pentru veniturile obţinute, fie că e vorba de salarii sau alte câştiguri.

Conform proiectului de lege, de la 1 ianuarie anul viitor, deci în mai puţin de 3 luni, salariul brut se va ciocni cu dările pe care le plătea firma şi din această coliziune rezultă un brut mai mare. Pentru a avea în mâna tot acelaşi salariu net, impozitul pe venit va fi redus la 10%.

Contribuţiile rămân mai puţine, dar cresc procentual: pentru pensii la 25%, pentru sănătate la 10%.

Dispar însă cele la şomaj şi fondurile speciale. Şi una peste alta, din calcule rezultă că plusul câştigat va fi de doar 23 de lei, bani care nu ştiu dacă acoperă măcar comisionul de retragere de la bancomat.
Iar în proiectul de lege se pare că firmele vor plăti totuşi şi ele o contribuţie, deşi iniţial anunţul era că toate dările vor trece la angajat. Este vorba despre 0,25% din toate salariile, la fondul de creanţe.