Coplata pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa


Coplata1Coplata la externare prevăzută în Contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în perioada 2013-2014, s-a stabilit la valoare de cinci lei pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, astfel, începând cu data de 1 aprilie, bolnavii constănţeni trebuie să achite la externare o taxă de cinci lei.
Potrivit directorului Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Constanţa, Dan Căpăţână, pe biletul de externare al fiecărui pacient va fi trecută suma de cinci lei, iar acesta va fi pus să dea semnătură că a luat la cunoştinţă faptul că are o datorie faţă de spital. Dacă poate să plătească în momentul externării, o va face la casieria spitalului, dacă nu, are la dispoziţie contul spitalului în care poate depune ulterior banii. Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicină de familie sau în cazul analizelor medicale, precum şi anumitor categorii de persoane exceptate prin lege, precum copii, gravide, pensionari cu venituri sub 740 lei/lună, veterani de război etc.
Dan Căpăţână a estimat că spitalul va colecta, după introducerea coplăţii, cel mult 80.000 de euro pe an, ceea ce reprezintă o sumă nesemnificativă pentru spital, considerând că impactul emoţional asupra pacienţilor este prea mare ca să se justifice introducerea coplăţii.