Contribuţia pentru pensii, plătită şi retroactiv. Proiect legislativ


pensie (2)Potrivit unui proiect legislativ, ajuns recent pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, cetăţenii care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare vor putea să-şi achite retroactiv contribuţia la pensii pentru ultimii 5 ani, dacă au perioade în care n-au fost asiguraţi în niciun sistem autohton. Totodată, în actul normativ este subliniat că facilitatea nu va viza persoanele pentru care asigurarea în sistemul public de pensii este obligatorie.

„Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (…) şi ale Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal (…), persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”, scrie în proiectul propus spre adoptare.

Conform datelor Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), numărul total aproximativ de pensionari înregistrat (în sistemul public) în luna iunie 2016 este de 4,6 milioane persoane.