Constructorii vor fi obligaţi să sorteze deşeurile pe şantier!


Ministerul Mediului pregăteşte un act normativ care va obliga constructorii să sorteze fiecare tip de material adunat în containerele de pe şantier. Costurile în creştere apărute în urma acestei legi se adună peste cele generate de amenzile majorate ce trebuie plătite de producătorii de materiale de construcţii pentru reciclarea ambalajelor. Rezultatul va fi preţuri mai mari pentru construcţii.

Hotărârea de Guvern la care lucrează Ministerul Mediului are în centru un plan de gestionare a deşeurilor pe care cei care obţin autorizaţii de construire şi desfiinţări trebuie să îl elaboreze. Actul normativ va stabili responsabilităţi clare pentru primării şi pentru beneficiarii autorizaţiilor.

Această măsură vine în completarea Ordonanţei de Urgenţă 68/2016 care a stabilit nişte ţinte anuale de reciclare firmelor care au primit autorizaţii de construire şi desfiinţare. Conform acestui act, pentru 2017 ţinta de reciclare şi reutilizare a deşeurilor provenite din activităţi de construcţii este de minim 30%, în 2018 ea creşte la 45%, în 2019 la 55% şi în 2020 la 70%.