Constituirea Comisiei prezidenţiale privind Proiectul de ţară


images80Iniţiativa de a constitui o comisie prezidenţială a fost luată după ce preşedintele Klaus Ioahnnis a avut consultări cu liderii politici imediat după Brexit, când s-a pus problema unui proiect de ţară în noul context european.

Astfel, pentru această comisie au fost nominalizate 23 de persoane, respectiv 10 membri independenţi, un reprezentant al Guvernului, câte doi reprezentanţi ai formaţiunilor şi partidelor parlamentare.

Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, a informat că această comisie prezidenţială privind Proiectul de ţară îşi va desfăşura activitatea la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi va fi coordonată de consilierii prezidenţiali Leonard Orban şi Cosmin Marinescu.

“Această comisie nu va face o listă de măsuri, nu va fi o strategie, va fi un document politic, vor fi trasate nişte obiective, nişte ţinte clare, care să arate cum trebuie să se dezvolte România, ce linii de dezvoltare, de modernizare trebuie să urmeze România în perioada următoare, practic cum ne dorim să arate România ca membru al UE, ce nivel de ambiţii vrem să avem ca membru al UE, care este locul nostru, rolul nostru în UE. (…) Nu putem vorbi despre o suprapunere a acestui proiect cu alte strategii, cu proiecte de guvernare, pentru că nu este rostul acestui proiect de ţară. Este un proiect pe termen mediu şi lung, adică depăşim chestiunile cotidiene, luptele politice sau interesele de moment, dar fiecare partid va avea posibilitatea prin prezenţa în această comisie să-şi promoveze propriile idei’, a precizat Dobrovolschi.

De asemenea, Mădălina Dobrovolschi a menţionat că preşedintele Klaus Iohannis consideră necesar un Proiect de ţară care să fie o viziune despre cum ar trebui să arate România pe termen mediu şi lung în raport cu statutul de membru al UE, dar luând în calcul realităţile de bază – Parteneriatul strategic cu SUA.