Aviz negativ aplicabilităţii cotei TVA de 9% pentru retransmiterea programelor TV prin reţelele electronice


televiziune

Consiliul Fiscal a avizat negativ extinderea sferei de aplicabilitate a cotei reduse de TVA de 9% la servicii de retransmitere a programelor de televiziune prin reţele de comunicaţii electronice.

Astfel, recent Ministerul Finanţelor Publice a solicitat Consiliului fiscal avizul asupra amendării Codului fiscal în sensul extinderii sferei de aplicabilitate a cotei reduse de TVA de 9% la servicii de retransmitere a programelor de televiziune prin reţele de comunicaţii electronice, prevedere care ar urma să intre în vigoare la 1 iulie.

Nota de fundamentare asociată proiectului de ordonanţă de urgenţă estimează o pierdere de venituri bugetare de 167,6 milioane lei în 2015 (corespunzătoare unei perioade de 5 luni de execuţie bugetară cash), de 402,2 milioane lei în 2016, 420,4 milioane lei în 2017, 473,6 milioane de lei în 2018.

Potrivit Consiliului Fiscal, expunerea de motive oferă drept argument pentru măsura propusă faptul că aplicarea cotei reduse de TVA pentru aceste servicii va genera efecte pozitive semnificative asupra mediului de afaceri prin îmbunătăţirea fluxurilor de cash-flow, diminuând astfel o serie de dificultăţi cu care se confruntă agenţii economici.

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru a precizat că “validitatea argumentului apare drept îndoielnică, în condițiile în care reducerea unui impozit pe consum într-o ramură în care practic nu există evaziune fiscală la TVA nu poate genera plusuri de cash-flow decât în măsura în care aceasta nu este transferată în prețul final la consumator”.

De asemenea, expunerea de motive indică drept sursă de acoperire pentru impactul bugetar în anul curent veniturile suplimentare realizate faţă de programarea bugetară realizate de ANAF în primele 5 luni 2015, evaluate la 3,9 miliarde lei.