Conform prognozei Comisiei Europene culturile de iarnă nu sunt în cele mai bune condiţii


Culturile de iarnă nu sunt în cele mai bune condiţii, indică ultima prognoză a Comisiei Europene. Instituţia estimează că fermierii ar putea obţine în medie 4,5 tone de grâu la hectar, cu 5,4% mai puţin decât anul trecut. România ar putea avea astfel a doua cea mai mare scădere a randamentului la această cultură, după Spania pentru care se prognozează un minus de 16 procente.

România ar putea raporta a doua cea mai mare scădere a randamentului la producţia de grâu de toamnă, după Spania, indică ultima prognoză realizată de Comisia Europeană care estimează pentru ţara noastră un minus de 5,4% faţă de anul trecut, până la 4,5 tone la hectar. Aceasta în contextul în care, majoritatea statelor europene aşteaptă o producţie mult mai bună decât în 2018, media fiind de plus 7,1%, până la 5,8 tone la hectar.

“În ciuda surplusului aproape normal de apă din această iarnă, culturile de iarnă sunt într-o stare proastă din cauza campaniei de semănat. În toamnă, solul uscat a dus la semănări întârziate și la apariția lentă a plantei, ceea ce a dus la culturi subdezvoltate și slabe”, se arată în ultima prognoză realizată de către Comisia Europeană.

O scădere similară cu cea de la grâu este aşteptată şi la orz (mius 5,8%), astfel că fermierii români ar putea obţine în medie 4,8 de tone la hectar. Media în UE este de 6 tone la hetar, cu 9,6% mai mult decât în 2018, dar sunt aşteptate scăderi mari, de minus 16 şi respectiv minus 10% în Spania şi respectiv Polonia.